49ste seizoen: vzw Festival der Voorkempen

Festival der Voorkempen

 

Feest vieren en muziek maken, het hoort historisch bij elkaar. In de reguliere muziekpraktijk van alledag is dat helaas niet altijd het geval. En daar ligt mijns inziens precies een deel van de opdracht van een festival: het concert uit zijn gewoontes doen springen, en het terug in het leven plaatsen, tussen de mensen. Als iets gewoon en uitzonderlijk tegelijkertijd. Maar vooral als een feest voor de melomaan én de occasionele liefhebber.

 

Daar slaagt het Festival der Voorkempen nu al 49 jaar in. Eerbiedwaardig oud, zegt men dan soms wel eens. En toch heb ik niet het gevoel dat deze omschrijving hier opgaat. Ik kende het festival al ettelijke jaren vooraleer ik in deSingel zelf concerten en voorstellingen zou gaan organiseren - en dat is ondertussen ook al heel lang geleden. Via mijn toenmalige vriendin, nu mijn echtgenote, kwam ik al in de jaren zeventig van de vorige eeuw naar het festival in Schilde.  Als kind was ze ooit nog bloemenmeisje op het festival. Haar ouders waren trouwe klanten en ook samen gingen we er meermaals naartoe. Dat was altijd een feest.

 

Wat mij doorheen al die jaren is opgevallen, is de frisse en jeugdige uitstraling van het programma en de artiesten. Niet het voor de hand liggende repertoire dat je overal tegenkomt, maar eerder originele en soms eigenzinnige keuzes. Met bovendien altijd aandacht voor jonge artiesten. En dat blijkt opnieuw uit het programma dit jaar. Met Boho Strings, Mosa Trio, Desguin Kwartet, Florestan Bataillie, Nicolas Callot, Bart Naessens en Ensemble Alon Sariel worden stuk voor stuk jonge en gedreven spelers gepresenteerd. Musici die een opgemerkt eigen geluid laten horen. Ze kiezen bovendien voor componisten en werken waar je nieuwsgierig naar uitkijkt. Met de wedergeboorte van Ensemble Explorations zorgt Roel Dieltiens bovendien voor een verrassing van formaat. Een waar cadeau voor melomanen! En mag ik u alvast ook warm maken voor The Bernstein & Gershwin Connection met topmusici als Eliane Rodrigues, haar dochter Nina Smeets-Rodrigues, en de percussionisten Koen Wilmaers en Carlo Willems - artiesten die ik geregeld ben tegengekomen in deSingel en die in de Blauwe zaal ook de wondermooie cd van dit programma hebben opgenomen.

 

Feest mee met de muziek en geniet!

 

Jerry Aerts

voormalig directeur deSingel